Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Клепачівська громада» (код ЄДРПОУ: 40130300) був реорганізований і увійшов до складу Хорольської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клепачівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хорольської громади

Легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав та гарантій громадян

Дата: 25.06.2020 14:15
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, тобто – можливість заробляти собі на життя роботою, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів.

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так  і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.

А для найманих працівників відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток , передбачених Законом України « Про відпустки», можливості користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям. Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність  страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.

Легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав та гарантій громадян.

Потрібно застерегти і роботодавців від протиправних дій. Адже використання нелегальної робочої сили, відсутність чи несвоєчасне реєстрація трудових договорів між роботодавцем та найманим працівником є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність – накладання штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Окрім того, встановлена кримінальна відповідальність за не укладання трудових договорів з найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю ( ст.172 Кримінального кодексу України ) та за умисне ухилення від сплати податків ( ст. 212 Кримінального кодексу України ).

Звісно, кожен сам повинен вирішувати – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права.

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями pol.dcz.gov.ua та https://www.facebook.com/www.dcz.gov.ua.pol/


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано